Ποιες είναι οι ενδοκρινικές επιπλοκές από τον SARS-CoV-2

Την προσοχή των ιατρών συνιστά στην περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς με COVID-19 ομάδα ερευνητών του ΕΚΠΑ σε επιστημονική δημοσίευση. Οι επιστήμονες καλούν  ακόμη τους πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να προστατευτούν.

Συγκεκριμένα  σε άρθρο, που  είναι προς δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι επιστήμονες ανασκόπησαν διεξοδικά τη βιβλιογραφία και παρουσιάζουν αναλυτικά τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από λοίμωξη COVID-19. Την ομάδα αποτελούν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Οι ειδικοί εξηγούν πως οι υποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2  εντοπίζονται και σε ιστούς όχι μόνο του αναπνευστικού συστήματος. Οι συνέπειες αυτού είναι η πρόκληση ποικίλων επιπτώσεων, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει  ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως είναι το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες να εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία  για τις ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από COVID-19 έγκεινται στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου.

Με βάση αρκετά στοιχεία, οι επιστήμονες επισημαίνουν και τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί, ακόμη, να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Ακόμη, η λοίμωξη COVID-19  συνδέεται και με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία είναι πιθανόν να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρίσκονται και οι επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και η υπόφυση. Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου οι επιστήμονες θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poies-einaioi-endokrinikes-epiplokes-apo-ton-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες