Η πρώιμη αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού είναι προτιμητέα, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

Εισαγωγή:

Πολλοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές επιπλοκές παρά τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή. Απαιτούνται επιπρόσθετες θεραπείες για τη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, ειδικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (HFpEF).

Μέθοδοι:

Πρόκειται για υποανάλυση της τυχαιοποιημένης μελέτης EAST – AFNET 4 κατά την οποία αξιολογήθηκε η επίδραση της πρώιμης αποκατάστασης του φλεβοκομβικού  ρυθμού (ERC, χρησιμοποιώντας αντιαρρυθμικά φάρμακα ή κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής με τη χρήση καθετήρων) σε σύγκριση με τη συνήθη αντιμετώπιση (UC, έλεγχος ρυθμού προς βελτίωση συμπτωμάτων) .

Αποτελέσματα:

Η μελέτη ανάλυση περιελάμβανε 798 ασθενείς (300 (37,6%) γυναίκες, διάμεση ηλικία 71,0 [64,0, 76,0] έτη, 785 με γνωστό LVEF). Η πλειοψηφία των ασθενών (n = 442) είχε HFpEF (LVEF≥50%, μέσος όρος LVEF 61%± 6,3%), οι υπόλοιποι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με μέτρια επηρεασμένο κλάσμα εξώθησης (n = 211; LVEF40-49%; μέση LVEF 44%± 2,9%) ή καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (n = 132; LVEF <40%; μέσο LVEF 31% ± 5,5%).

Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης των 5,1 ετών, η σύνθετη πρωτογενής έκβαση καρδιαγγειακού θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή νοσηλείας για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο εμφανίστηκε λιγότερο συχνά σε ασθενείς τυχαιοποιημένους στο ERC (94/396, 5.7ανά 100 ασθενείς-έτη) σε σύγκριση με ασθενείς τυχαιοποιημένους στο UC (130/402, 7,9 ανά 100 έτη ασθενών, λόγος κινδύνου 0,74 [0,56-0,97], p = 0,03), που δεν μεταβάλλεται από την κατάσταση της καρδιακής ανεπάρκειας (interaction pvalue=0.63).

Το κύριο αποτέλεσμα ασφάλειας (θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την αποκατάσταση του ρυθμού) εμφανίστηκε σε 71/396 (17,9%) ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τυχαιοποιημένους στο σκέλος ERC και σε 87/402 (21,6%) ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τυχαιοποιημένους στο σκέλος UC ( λόγος κινδύνου 0,85 [0,62-1,17], ρ = 0,33).

Το κλάσμα εξωθήσεως της LV βελτιώθηκε και στις δύο ομάδες (μεταβολή του LVEF σε δύο χρόνια: ERC 5,3%± 11,6%, UC 4,9%± 11,6%, p = 0,43). Το σκέλος ERC βελτίωσε  το σύνθετο αποτέλεσμα  θανάτου ή  νοσηλείας για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Συμπεράσματα:

Ο έλεγχος του καρδιακού ρυθμού αποφέρει κλινικό όφελος όταν ξεκινά μέσα σε ένα έτος από τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, σε ασθενείς με σημεία ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι  νέο μάθαμε ?

• Η παρούσα υποανάλυση της τυχαιοποιημένης μελέτης EAST-AFNET 4 δεικνύει ότι η συστηματική, πρώιμη αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού χρησιμοποιώντας αντιαρρυθμικά φάρμακα ή κατάλυση, είναι ασφαλής και μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια.

• Το κλινικό όφελος του πρώιμου ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, παρατηρήθηκε σε ασθενείς με διατηρημένο και μέτρια μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

• Η στρατηγική του πρώιμου ελέγχου του ρυθμού χρησιμοποίησε συνδυασμό αντιαρρυθμικών φαρμάκων και κατάλυσης AF με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες.

• Η λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας, τα συμπτώματα και η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκαν εξίσου και στις δύο στρατηγικές.

Ποιο είναι το κλινικό μήνυμα;

• Η μελέτη υποστηρίζει ότι ο πρώιμος έλεγχος του καρδιακού ρυθμού  σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (με αντιαρρυθμικά φάρμακα ή κατάλυση AF) εντός ενός έτους από τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, βελτιώνει την καρδιαγγειακή έκβαση.

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Βιβλιογραφία:

Early Rhythm Control Therapy in Patients with Atrial Fibrillation  and Heart Failure

10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056323

Heart Rhythm 2021 meeting, July 28 to July 31, 2021.

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες