Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί αν καθυστερήσετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Τι δείχνουν τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα για τις καθυστερήσεις στη δεύτερη δόση των εμβολίων. Γιατί αυτές δεν μπορούν να γίνουν ο κανόνας.

Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Για κάποιο λόγο χάνετε το ραντεβού της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι γίνεται τώρα;

«Προγραμματίστε νέο ραντεβού όσο το δυνατόν συντομότερα», συνιστά ο πνευμονολόγος Dr. Joseph Khabbaza, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Έχει ζωτική σημασία να κάνετε τη δεύτερη δόση, ακόμα και με κάποια καθυστέρηση. Όταν περάσουν δύο εβδομάδες από αυτήν, πάλι θα θεωρήστε πλήρως εμβολιασμένοι».

Όπως εξηγεί ο Dr. Khabbaza, οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταρτίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον πλήρη εμβολιασμό εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η παράβασή του για εύλογο χρονικό διάστημα, μας αφήνει ακάλυπτους απέναντι στον επικίνδυνο ιό.

Η δεύτερη δόση από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, λ.χ., πρέπει να γίνεται 21 κι 28 ημέρες αντιστοίχως μετά την πρώτη. Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν πως «μπορεί να γίνει έως 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη, εάν είναι απαραίτητο».

Η εύλογη καθυστέρηση δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες. «Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ακόμα και μετά από 42 ημέρες ο οργανισμός παράγει τα αντισώματα που χρειάζεται για να προστατευτεί», λέει ο Dr. Khabbaza. «Ωστόσο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να μείνει κάποιος τόσο καιρό ακάλυπτος, αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος».

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Στη Βρετανία, η έλλειψη εμβολίων στα τέλη του 2020 οδήγησε στην απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος με την πρώτη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε εφέτος τον Μάιο έδειξε ότι η καθυστέρηση έως τις 12 εβδομάδες συνοδευόταν από εξαιρετική ανοσοποιητική απόκριση.

Πιο πρόσφατα ακόμα, μελέτη με το εμβόλιο της AstraZeneca έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό ακόμα κι αν χορηγηθεί μετά από 45 εβδομάδες. Ωστόσο φυσιολογικά η δεύτερη δόση του χορηγείται 8-12 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Τα ευρήματα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν πως θα κάνετε όποτε θέλετε τη δεύτερη δόση των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Η πρώτη δόση παρέχει κάποια προστασία, αλλά είναι μικρή. Είναι απαραίτητο να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα εναντίον του ιού», τονίζει ο Dr. Khabbaza. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για να μην αρρωστήσουμε βαριά. Ισχύει και για να εμποδίσουμε τον ιό να συνεχίσει να μολύνει ανεξέλεγκτα τους ανθρώπους. Ειδάλλως, του δίνουμε ευκαιρίες για να δημιουργεί μεταλλάξεις που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή του».

Παρ’ όλα αυτά «οι μελέτες είναι σημαντικές», συνεχίζει. «Μας δείχνουν ότι εξακολουθούμε να έχουμε την ευκαιρία του πλήρους εμβολιασμού, αν χάσουμε το προγραμματισμένο ραντεβού της δεύτερης δόσης».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-mporei-na-symvei-an-kathysterisete-ti-defteri-dosi-tou-emvoliou/145329/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες