Κορωνοϊός: Τι διαφορές έχουν η COVID και τα εμβόλια σε άνδρες και γυναίκες

Ειδικοί από το ΕΚΠΑ παραθέτουν συνοπτικά τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα για τα δύο φύλα. Ποιες είναι οι διαφορές στην νοσηλεία στην εντατική, στους θανάτους και στις παρενέργειες στα εμβόλια.

Από τις αρχές της πανδημίας είχε γίνει εμφανές ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προσβάλλει άνδρες και γυναίκες στον ίδιο βαθμό, ούτε εξίσου επιθετικά. Πόσο σημαντικές είναι όμως οι διαφορές μεταξύ τους, τι έχουν δείξει οι μελέτες και τι ισχύει για τα εμβόλια;

Όπως αναφέρουν οι γιατροί από την Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ , σε όλο τον κόσμο:

  • Σε κάθε 10 γυναίκες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντιστοιχούν 18 άνδρες που νοσηλεύονται στην εντατική
  • Σε κάθε 10 γυναίκες που πεθαίνουν λόγω της COVID, 15 άνδρες χάνουν αντίστοιχα τη ζωή τους

Διαφορά έχει αρχίσει να παρατηρείται και στο θέμα των εμβολιασμών. Κατ’ αρχάς, υπάρχει διαφορά στο ποσοστό εμβολιασμού εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στις ΗΠΑ λ.χ. οι γυναίκες προηγούνται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσοn αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι νεότεροι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA.

Ωστόσο και στα δύο φύλα, σχεδόν πάντοτε οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και πλήρως αναστρέψιμες, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Η πορεία της COVID-19

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναλυθεί επαρκώς η φυσική ιστορία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός στα δύο φύλα. Από τις 45 τυχαιοποιημένες μελέτες για την COVID-19 που έχουν διενεργηθεί, μόνο 8 αναφέρουν αποτελέσματα σχετικά με το φύλο.

Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που συμπεριέλαβε και μελέτες παρατήρησης, μόνο σε 14 από τις 121 εξετάστηκε αν το φύλο επηρέαζε το αποτέλεσμα.

Διαφορές ενδέχεται να υπάρχουν και στις θεραπείες. Σε πρόσφατη μελέτη, το φάρμακο tocilizumab φάνηκε ότι μείωνε τον κίνδυνο για διασωλήνωση ή για θάνατο μόνο στους άνδρες. Το εύρημα αφορούσε ασθενείς οι οποίοι δεν έχρηζαν ακόμα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Εν τούτοις, τα δεδομένα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Όσον αφορά τα στοιχεία από βάσεις δεδομένων από 198 χώρες του κόσμου:

  • Μόνο στο 37% αναφέρονται δεδομένα θανάτου σχετιζόμενα με το φύλο
  • Μόνο στο 18% αναφέρονται δεδομένα εμβολιασμού σχετιζόμενα με το φύλο

Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος για τη σχέση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός με το φύλο, καταλήγουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Επιμέλεια: οι γιατροί από την Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-diafores-echoun-i-covid-kai-ta-emvolia-se-andres-kai-gynaikes/145140/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες