Εμπαγλιφλοζίνη – νέα δεδομένα στην Καρδιακή Ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας παράγοντας της κατηγορίας των SGLT2-αναστολέων, και με βάση των αποτελεσμάτων των μελετών της κατέχει σαφή ρόλο στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα από το 2019 η κατηγορία των SGLT2 αναστολέων συστήνεται με ένδειξη κλάσης Ι (Α) για χορήγηση σε διαβητικούς ασθενείς μεεπιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλού/πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων, και η εμπαγλιφλοζίνη συστήνεται με ένδειξη κλάσης Ι (Β) σε διαβητικούς ασθενείς με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο για μείωση κινδύνου για θάνατο.

Η εμπαγλιφλοζίνη το 2020 απέδειξε μέσα από τη μελέτη EMPERORReducedότι βελτιώνει τα σκληρά καταληκτικά σημεία σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. HEMPERORReducedκατέδειξε:

  • 25% RRR για ΚΔ θάνατο ή νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια.
  • 30% RRR του χρόνου έως την 1η και τις επαναλαμβανόμενες νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Νεφρική προστασία, επιβραδύνοντας την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Αποτέλεσμα της μελέτης αυτής είναι ότι πλέονη εμπαγλιφλοζίνη ενδείκνυται σε ενήλικεςγια τη θεραπεία της συμπωματικής χρόνιαςκαρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμαεξώθησης.

ΗEMPERORPreservedείναιμιαφάση ΙΙΙ διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της εμπαγλιφλοζίνης 10mgσε 5988 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) με ή χωρίς διαβήτη. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο ή νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στις 6 Ιουλίου 2021 και δείχνουν ότι η θεραπεία με εμπαγλιφλοζίνη 10mg μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με HFpEF.

Ο καθηγητής StefanAnker, επικεφαλής της κλινικής μελέτης EMPEROR–Preservedδήλωσε: «Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης EMPEROR – Preserved στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο,τα αποτελέσματα της οποίας προσφέρουν μια σημαντική ανακάλυψη στην καρδιαγγειακή ιατρική και μια νέα ελπίδα για τους ασθενείς με HFpEF».

Τα πλήρη αποτελέσματα από την κλινική μελέτη EMPEROR–Preservedθα ανακοινωθούν στο διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο 2021 στις 27 Αυγούστου.

Link: https://www.medscape.com/viewarticle/954284

Βιβλιογραφία:

  1. Cosentino F et al. Eur Heart J 2019; doi: 10.1093/eurheartj/ehz486
  2. Packer M et al. Eur J Heart Fail 2019 ;21:1270
  3. ClinicalTrials.gov. NCT03057951

Επιμέλεια:

1.Κοχιαδάκης Γεώργιος, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

2.Μαρκέτου Μαρία, Δ/ντρια ΕΣΥ Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες