CDC: Οδηγίες για ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Με δεδομένη την σημασία της δια ζώσης διδασκαλίας για τους μαθητές θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας έγκαιρα σύμφωνα με το CDC. O εμβολιασμός του πληθυσμού θεωρείται η «ασπίδα» της δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα του Center of Disease  Control (CDC)  στις ΗΠΑ για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά παρουσιάζουν περιληπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Για ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία  το πρώτο μέτρο προστασίας που θα κληθούν να εφαρμόσουν είναι η χρήση της μάσκας. Ήδη η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά άνω των δύο ετών σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα για όσα δεν έχουν εμβολιαστεί. Έμφαση δίνεται στην ορθή χρήση μάσκας, ειδικά σε εσωτερικούς πολυσύχναστους χώρους, όταν δεν είναι δυνατόν δεν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις, είναι απαραίτητη.

Επιπρόσθετα, το CDC προτείνει στα σχολεία να τηρούνται αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών εντός των τάξεων. Η φυσική απόσταση ενδείκνυται ταυτόχρονα με την εφαρμογή του μέτρου  της μάσκας  ιδιαίτερα για όσα παιδιά δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Εφόσον η τήρηση των αποστάσεων μπορεί να μην είναι εφικτή, είναι ακόμη πιο σημαντική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικό χώρο.

Άλλα μέτρα για την θωράκιση των σχολικών χώρων είναι:

  • τα μαζικά τεστ,
  • ο καλός αερισμός των χώρων,
  • το καλό πλύσιμο των χεριών,
  • η παραμονή κατ’ οίκον όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα,
  • η καθαριότητα και
  • η επιμελής απολύμανση των επιφανειών.

Στην περίπτωση μαθητή ή  εκπαιδευτικού, ο οποίος εμφανίσει συμπτώματα νόσου, πρέπει να απομονώνεται, και να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό. Ειδικότερα στα δημοτικά σχολεία όπου οι μαθητές είναι κάτω των 12 ετών, καθώς μέχρι τώρα δεν είναι εγκεκριμένος ο εμβολιασμός, θα πρέπει τα προαναφερόμενα μέτρα να τηρούνται πιστά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί «ανάχωμα» της μετάδοσης του ιού στην σχολική κοινότητα. Όσο για την  αυστηρότητα των μέτρων που θα  πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά  δεδομένα ανά περιοχή. Οι αρχές θα πρέπει να συνυπολογίζουν και να προσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με την τοπική διάδοση στην κοινότητα, την τρέχουσα εμβολιαστική κάλυψη, τον αριθμό των τυχαίων τεστ που διεξάγονται, καθώς και τις πιθανές εξάρσεις του ιού στην περιοχή.

Επιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/cdc-odigies-gia-asfali-epistrofi-ton-mathiton-sta-thrania/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες