Πως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να επηρεάσει τους ανεμβολίαστους

Η αναγκαιότητα εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να αποτελέσει το «κλειδί» της πληροφόρησης και της καλλιέργειας του κλίματος εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό διαπιστώνεται στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι παρά την  πτώση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω του κορωνοϊού  χάρη στον μαζικό εμβολιασμό, η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι. «Ανάχωμα» σε αυτό το φαινόμενο μπορούν να αποτελέσουν οι ιατροί και οι νοσηλευτές  που  είναι η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον εμβολιασμό.

Σημαντικό ρόλο έχει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην πληροφόρηση του πληθυσμού λύνοντας τυχόν απορίες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι λίγοι λειτουργοί υγείας είναι εκπαιδευμένοι στο να ενημερώνουν τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα για τους αρνητές του εμβολιασμού έχει παρατηρηθεί ότι τηρούν αυτή τη στάση όχι  λόγω των ελλιπών πληροφοριών, αλλά λόγω της θεώρησης τους για τον κόσμο και της αμφισβήτησης  τους για το σύστημα υγείας.  Εκτιμάται πως οι στρατηγικές του εμβολιασμού που παρουσιάζουν τον εμβολιασμό ως προκαθορισμένη επιλογή όπως «Ήρθε η ώρα να εμβολιαστείς» δεν είναι αποτελεσματικές.  Αντίθετα,  μία πιο μετριοπαθής προσέγγιση όπως «Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς τον εμβολιασμό COVID-19» μπορεί να αποφέρει, αφού δεν αφαιρεί την αυτονομία, αλλά λειτουργεί ως λεκτική παρότρυνση.

Σε αυτό το πνεύμα το κράτος θα μπορούσε να εκπαιδεύσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε αποτελεσματικές επικοινωνιακές τεχνικές για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβούν στον εμβολιασμό τους. Βέβαια, είναι αποδεκτό ότι το να πείσεις κάποιον να εμβολιαστεί μπορεί να απαιτεί πολλαπλά ραντεβού, ενώ προϋπόθεση είναι η εύκολη  πρόσβαση στον εμβολιασμό και η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένη. Σημαντικό κρίνεται το μήνυμα εμβολιασμού να  προέρχεται από μία αξιόπιστη πηγή, ώστε να παρακινήσει κάποιον όχι μόνο στον εμβολιασμό άλλα και με τη σειρά του αυτός να παραινέσει άλλους. Με το σκεπτικό αυτό υποστηρίζεται πως όλοι οι λειτουργοί υγείας πρέπει να στοχεύουν στο να επιτύχουμε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Πηγή : https://virus.com.gr/pos-to-iatronosileftiko-prosopiko-mporei-na-epireasei-toys-anemvoliastoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες