Νέα μελέτη: Οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μολυσματικοί από τους ανεμβολίαστους

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine κατέδειξε πως οι εμβολιασμένοι έναντι της COVID-19, οι οποίοι μολύνθηκαν έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο.  Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται και σε επίπεδο μετάδοσης, καθώς οι εμβολιασμένοι ενδεχομένως να είναι λιγότερο μολυσματικοί από τους μη εμβολιασμένους.

Όπως είναι ήδη γνωστό ότι τα εμβολιασμένα άτομα είχαν ηπιότερη νόσο. Τα στοιχεία της βιβλιογραφίας ανακεφαλαιώνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Συγκεκριμένα, ο Mark Thompson, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης,  επιδημιολόγος στο CDC επιβεβαιώνει την ηπιότερη νόσηση και την χαμηλή μεταδοτικότητα, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και όταν οι εμβολιασμένοι μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό, ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν». Σύμφωνα με τον Thompson μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης γιατί στους εμβολιασμένους «υπάρχει μικρότερη ποσότητα ιού στο σώμα του, και συνεπώς είναι λιγότερο πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα».

Ειδικότερα, ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 3.975 επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Στη συνέχεια, ο  SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 204 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και 11 που είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι είχαν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο από τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Επίσης,  οι μολυσμένοι εμβολιασμένοι είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανιχνεύσιμου ιού για περισσότερο από μία εβδομάδα. Κανένας από τους εμβολιασμένους δεν νοσηλεύτηκε και όλοι είχαν ήπια νόσο.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν υπολογίζεται ότι τα εμβόλια ήταν 91% αποτελεσματικά στην πρόληψη μολύνσεων σε πλήρως εμβολιασμένους και 81% αποτελεσματικά σε μερικώς εμβολιασμένους. Από τη γενετική ταυτοποίηση του ιού στα 10 από τα 16 περιστατικά που ανιχνεύθηκαν σε πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένους εντοπίστηκαν τρία μεταλλαγμένα στελέχη έψιλον για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια. Τα δείγματα της μελέτης συλλέχθηκαν πριν από την εξάπλωση του στελέχους δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα εμβόλια δεν είναι μόνο αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης από SARS-CoV-2, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης. Η προστασία που διασφαλίζει ο εμβολιασμός μπορεί να θωρακίσει έναντι πολλαπλών κινδύνων τους επαγγελματίες υγείας, εξαιτίας της  έκθεσης στον ιό.

Πηγή: https://virus.com.gr/nea-meleti-oi-emvoliasmenoi-einai-ligotero-molysmatikoi-apo-toys-anemvoliastoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες