Υγειονομική περίθαλψη: Πόσοι χρειάστηκε να δώσουν «φακελάκι» στην ΕΕ και πόσοι στην Ελλάδα

Ανησυχητικά τα ευρήματα έκθεσης για τη διαφθορά

Περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαίων πολιτών «αξιοποίησε» τις προσωπικές του γνωριμίες προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν ένας στους πέντε σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία «δωροδόκησε» για αυτές τις υπηρεσίες, όπως δείχνει μια νέα έκθεση για τη διαφθορά.

Ειδικότερα, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, περίπου τα δύο τρίτα (62%) των 40.000 που απάντησαν σε έρευνα που έγινε από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) είπαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα και τα τρία τέταρτα (76%) παραδέχτηκαν ότι ήταν στάσιμη ή χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του αριθμού των χωρών της ΕΕ που ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μετά την πανδημία, σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης της οργάνωσης The Global Corruption Barometer – the European Union.

One in five people in parts of EU pay bribes for healthcare, survey finds https://t.co/bhiC2dFVuv

— The Guardian (@guardian) June 15, 2021

Σύμφωνα με τον Guardian, μολονότι μόλις το 6% των Ευρωπαίων ανέφερε ότι δωροδόκησε για υπηρεσίες υγείας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% είχε στηριχτεί σε προσωπικές γνωριμίες. Περισσότερο διαδεδομένο ήταν στην Τσεχία (54%), την Πορτογαλία (46%) και την Ουγγαρία (41%).

Τα υψηλότερα ποσοστά όσων είπαν ότι έπρεπε να δώσουν «φακελάκι» για να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη ήταν σε Ρουμανία (22%), Βουλγαρία (19%), Ουγγαρία (17%), Λιθουανία (17%) και Κροατία (14%).

Όπως αναφέρει η έρευνα που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο (2020), η δωροδοκία για την υγειονομική περίθαλψη ήταν σχετικά συνηθισμένη στο Βέλγιο (10%), την Αυστρία (9%) και την Ελλάδα (9%).

Πηγή: https://www.news.gr/kosmos/article/2611058/igionomiki-perithalpsi-posi-chriastike-na-dosoun-fakelaki-stin-ee-ke-posi-stin-ellada.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες