Νέα μελέτη για το συνδυασμό διαφορετικού τύπου εμβολίων

Νέα ετήσια κλινική μελέτη αρχίζει στις ΗΠΑ για την διερεύνηση του συνδυασμού διαφορετικού τύπου εμβολίων, καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος πληθυσμός να χρειαστεί ενισχυτικές δόσεις.

Πρόκειται για κλινική μελέτη φάσης ½, στην οποία συμμετέχουν υγιείς ενήλικες εθελοντές και είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Λαμβάνοντας δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, οι ερευνητές στοχεύουν να προσδιορίσουν την ασφάλεια και την ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης COVID-19,  αλλά είναι αναγκαία η προετοιμασία για το ενδεχόμενο να χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης  ώστε να διατηρηθεί υψηλή ανοσία και να αντιμετωπιστεί ένας εξελισσόμενος ιός.

Ο πληθυσμός της μελέτης είναι περίπου 150 άτομα, τα οποία έχουν λάβει ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια των ΗΠΑ: το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, και τα δύο mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer. Κάθε ομάδα θα συμπεριλάβει 25 άτομα ηλικίας 18-55 ετών και άλλα 25 άτομα 56 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί 12 έως 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους μία μόνο δόση ενίσχυσης με το εμβόλιο της Moderna.

Ακόμη προβλέπεται πως οι μέχρι στιγμής ανεμβολίαστοι εθελοντές θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στη μελέτη και να λάβουν αρχικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα να λάβουν μία δόση ενίσχυσης.

Οι ερευνητές θα έχουν υπό παρακολούθηση τους συμμετέχοντες για ένα έτος μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και με φυσική παρουσία. Οι επιστήμονες θα καταγράφουν αφενός τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες  και αφετέρου την ανοσιακή απάντηση για τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2.
Εφόσον κάποιος εθελοντής νοσήσει με λοίμωξη COVID-19 τότε οι ερευνητές θα κάνουν ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα του ασθενούς, προκειμένου να ελέγξουν εάν κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 προκάλεσε τη λοίμωξη.

Πηγή: https://virus.com.gr/nea-meleti-gia-to-syndyasmo-diaforetikoy-typoy-emvolion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς το καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Προειδοποίηση ECDC: Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ θα είναι της παραλλαγής Δέλτα – Η μία μόνο δόση εμβολίου...

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα,...

Ισραήλ- covid-19: Ακόμη και οι εμβολισμένοι ή οι αναρρώσαντες θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο...

Ετικέτες