Τι ισχύει για τις συστάσεις του CDC σχετικά με τα προστατευτικά μέτρα

Τέλος επιχειρείται να μπει στη σύγχυση περί της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας από τα εμβολιασμένα άτομα μετά τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC).
Στα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC απαντούν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν.
Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται πως «το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι», με επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, καθώς και η τοπική επίπτωση της νόσου.
Σε θεωρητικό επίπεδο εφόσον το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.
Ωστόσο, προσοχή συνιστάται στους ανοσοκατασταλμένους για την λήψη μέτρων προστασίας, όπως είναι οι ασθενείς με HIV και οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Στις ΗΠΑ το 3% του πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.
Η σύσταση προκύπτει καθώς φαίνεται πως τα εμβόλια στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών προσφέρουν σχετική κάλυψη. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.
Αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους, η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.
Σχετικά με την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, εκτιμάται ότι για τις περιπτώσεις νόσησης τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά με δεδομένο ότι τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες οφείλουν νε τηρούν το μέτρο της μάσκας γύρω τους.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/05/cdc_31.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς το καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Προειδοποίηση ECDC: Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ θα είναι της παραλλαγής Δέλτα – Η μία μόνο δόση εμβολίου...

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα,...

Ισραήλ- covid-19: Ακόμη και οι εμβολισμένοι ή οι αναρρώσαντες θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο...

Ετικέτες