Σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου. Μύθος ή αλήθεια;.

Η χειρουργική σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου έχει προταθεί για την πρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα το όφελος. Οι Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές συστάσεις είναι ΙΙβ.

Η σύγκλειση του ωτίου διενεργείται κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται λόγω άλλης ένδειξης.

ΜΕΘΟΔΟΙ

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και  CHA2DS2-VASc score  τουλάχιστον 2 (σε κλίμακα από 0 έως 9, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν, ως γνωστόν, μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου). Οι συμμετέχοντες είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε καρδιακή καρδιοχειρουργική επέμβαση λόγω άλλης ένδειξης.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να υποβληθούν ή να μην υποβληθούν σε σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όλοι έλαβαν τη συνήθη φαρμακευτική τους αγωγή συμπεριλαμβανομένης της αντιπηκτικής, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Το κύριο ζητούμενο ήταν η εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (συμπεριλαμβανομένου του παροδικού ΑΕΕ με επιβεβαιωμένα απεικονίστηκα ευρήματα) ή συστηματικής εμβολής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο πληθυσμός που μελετήθηκε περιελάμβανε 2379 άτομα στην ομάδα της σύγκλεισης και 2391 στην ομάδα χωρίς σύγκλειση, με μέση ηλικία τα 71 έτη και μέση βαθμολογία CHA2DS2-VASc 4,2. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 3,8 έτη.

Συνολικά, το 92,1% των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε στο σχεδιασμό της μελέτης και σε 3 χρόνια, το 76,8% των ασθενών συνέχισε να λαμβάνει από του στόματος αντιπηκτική αγωγή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο ή η συστηματική εμβολή εμφανίστηκαν σε 114 συμμετέχοντες (4,8%) στην ομάδα σύγκλεισης του ωτίου και σε 168 (7,0%) στην ομάδα χωρίς σύγκλειση (hazard ratio, 0.67; 95% confidence interval, 0.53 to 0.85; P=0.001)

Τα ποσοστά εμφάνισης περιεγχειρητικής αιμορραγίας, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής εμβολής όταν διενεργείται σύγκλειση του αριστερού κολπικού ωτίου στον ίδιο χρόνο με την χειρουργική επέμβαση.

(Funded by the Canadian Institutes of Health Research and others; LAAOS III ClinicalTrials.gov number, NCT01561651. opens in new tab.)

Βιβλιογραφία:

Left Atrial Appendage Occlusion during Cardiac Surgery to Prevent Stroke

ACC, May 15, 2021

DOI: 10.1056/NEJMoa2101897

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς το καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Προειδοποίηση ECDC: Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ θα είναι της παραλλαγής Δέλτα – Η μία μόνο δόση εμβολίου...

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα,...

Ισραήλ- covid-19: Ακόμη και οι εμβολισμένοι ή οι αναρρώσαντες θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο...

Ετικέτες