Μελέτη για την μετάδοση στα δημοτικά σχολεία

Τα ποσοστά λοίμωξης με τον SARS-CoV-2 στα δημοτικά σχολεία ήταν χαμηλά μετά το άνοιγμα τους στη Βρετανία, τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικά ή  να νοσούν ήπια. Ωστόσο, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, άρα και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης και κατ’ επέκταση μαζική εμφάνιση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με Βρετανική μελέτη.

Την επίπτωση της λοίμωξης COVID-19 στα δημοτικά σχολεία όταν λειτούργησαν ξανά την 1η Ιουνίου 2020 για να καταμετρηθεί  η συμπτωματική και η ασυμπτωματική νόσος στους μαθητές και στο προσωπικό κατέγραψε μελέτη .

Επιδίωξη ήταν να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου και να εκτιμηθεί η διασπορά στις σχολικές μονάδες.

Ως προς την διαδικασία εξέτασης μία ομάδα που υποβαλλόταν σε εβδομαδιαίο έλεγχο με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για πιθανή λοίμωξη, ενώ μία δεύτερη ομάδα  ελέγχθηκε για αντισώματα στην έναρξη της μελέτης, ένα μήνα μετά, το Σεπτέμβριο του 2020 και στο τέλος της μελέτης το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020

Συνολικά, την θερινή περίοδο αξιολογήθηκαν τα στοιχεία  από 11.966 συμμετέχοντες (6727 μαθητές, 4628 μέλη του προσωπικού και 611 άλλοι) σε 131 διαφορετικά σχολεία με 40.501 ρινοφαρυγγικά τεστ.  Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε 4,1 ανά 100.000 μαθητές συχνότητα της εβδομαδιαίας λοίμωξης SARS-CoV-2 και 12,5 ανά 100.000 στο προσωπικό.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την έναρξη της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι σε 45 σχολεία91 στους 816 μαθητές και 209 στα 1381 μέλη προσωπικού, ήταν θετικοί για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, αντίστοιχα δεδομένα με αυτά της κοινότητας.

Οροθετικότητα:

Οι ερευνητές δεν την συνέδεσαν με την παρακολούθηση στο σχολείο κατά την περίοδο της καραντίνας (p=0.13 για τους μαθητές, p=0.2 για το προσωπικό) ή την επαφή του προσωπικού με τους μαθητές (p=0.37).

Στο τέλος του καλοκαιριού 603 (73,9%) στους 816 μαθητές και 1015 (73,5%) στα 1381 μέλη του προσωπικού βρισκόταν ακόμη υπό παρακολούθηση και πέντε άτομα, εκ των οποίων τέσσερις μαθητές έγιναν οροθετικοί. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, 55 άτομα (5,1%) που ήταν αρνητικά στην αρχή19 μαθητές και 36 μέλη του προσωπικού έγιναν οροθετικά στον έλεγχο αντισωμάτων.

Link άρθρου: https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00061-4/fulltext

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/)

Πηγή: https://virus.com.gr/sars-cov-2-meleti-gia-tin-metadosi-sta-dimotika-scholeia-sti-vretania/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19

Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως...

Γερμανία – Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί

Τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον...

Κορωνοϊός: Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τις θρομβώσεις. Οι συστάσεις της Αιματολογικής Εταιρείας

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία στους ασθενείς που παρουσιάζουν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο. Ποιες εξετάσεις χρειάζονται. Ποια είναι τα ύποπτα ευρήματα...

Ετικέτες