ΕΚΠΑ: Η μεγαλύτερη οροεπιδημιολογικής μελέτη στη χώρα

Ελάχιστη είναι η συμβολή στην μετάδοση του SARS-CoV-2, όπως κατέδειξε οροεπιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ για την ανίχνευση αντισωμάτων σε 5000 μέλη του, από την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικής νόσησης όσων είχαν αντισώματα.

Από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας, η οποία συνδύασε τον έλεγχο για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, προκύπτει ότι μόλις το 1,6% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί για αντισώματα. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος επιπολασμός αντισωμάτων στους εξετασθέντες ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με τον αθροιστικό αριθμό κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “VACCINES” με τίτλο “SARSCoV-2 infection is asymptomatic in nearly half of adults with robust antispike protein receptorbinding domain antibody response” (https://www.mdpi.com/2076-393X/9/3/207/htm).

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ιούνιο έως και το Νοέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή εθελοντών- συμμετεχόντων, φοιτητών, διδασκόντων και ομότιμοι Καθηγητών, επιστημονικών συνεργατών, ερευνητών και μελών του διοικητικού προσωπικού, ηλικίας 18-82 ετών (35% άνδρες).

Ο επιπολασμός των αντισωμάτων αξιολογήθηκε με υψηλής ακρίβειας και ειδικότητας εγκεκριμένα τεστ που ανιχνεύουν τα ολικά ειδικά αντισώματα (των τάξεων IgG, IgM και IgA) έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου του SARS-CoV-2.

Επίσης εξετάστηκαν τα ειδικά αντισώματα έναντι της περιοχής πρόσδεσης (RBD) του κορωνοϊού στα κύτταρα-στόχους που εντοπίζεται στην εξωτερική πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του ιού. 

Ευρήματα

Το υψηλότερο ποσοστό θετικών για αντισώματα ατόμων (1,95%) βρέθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας, το οποίο ήταν αναμενόμενο εφόσον πολλές Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΕΚΠΑ ήταν κέντρα αναφοράς, επιφορτισμένα με τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2020), η έκθεση των φοιτητών του ΕΚΠΑ ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ποσοστό 0,77%), υποδεικνύοντας τη μηδαμινή συμμετοχή της επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ το Σεπτέμβριο του 2020 στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ασυμπτωμαατικοί  ήταν 49% των θετικών για αντισώματα ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μετα-αναλύσεις όλων των επί μέρους μικρών δημοσιευμένων μελετών έως και τον Ιούλιο του 2020 ανέφεραν ότι το ποσοστό των ασυμπωματικών λοιμώξεων δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 20%, κάτι που προφανώς ανατρέπεται στη συγκεκριμένη έρευνα.

Το 33% των ατόμων όσων έχουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2 δεν είχε καμία υποψία έκθεσης στον SARSCoV-2, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα COVID-19.

Επίσης, τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του SARSCoV-2 ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των ασυμπτωματικών και των συμπτωματικών περιστατικών, και μάλιστα ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο των ατόμων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι «το πολύ υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων μεταξύ επαγγελματικά ενεργών πολιτών (όπως τα μέλη του ΕΚΠΑ) οι οποίοι, πιθανόν, μεταδίδουν τον ιό για περισσότερες ημέρες απ’ ότι τα συμπωματικά άτομα που εφαρμόζουν συχνά το μέτρο της αυτο-απομόνωσης, υποδεικνύει ότι για να επιτύχουμε τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να τηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα προστασίας».

Πηγή: https://virus.com.gr/ekpa-i-megalyteri-oroepidimiologikis-meleti-sti-chora/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19

Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως...

Γερμανία – Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί

Τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον...

Κορωνοϊός: Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τις θρομβώσεις. Οι συστάσεις της Αιματολογικής Εταιρείας

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία στους ασθενείς που παρουσιάζουν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο. Ποιες εξετάσεις χρειάζονται. Ποια είναι τα ύποπτα ευρήματα...

Ετικέτες