Κορονοϊός: Πώς το air condition σκορπίζει τα σταγονίδια COVID-19 σε κλειστούς χώρους

Υπάρχουν πολλές έρευνες τα ιικά σταγονίδια που μεταφέρουν τον νέο κορονοϊό μεταδίδονται μέσω του αέρα.

Αλλά δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για το πώς συνδέεται η μετάδοση της νόσου COVID-19 με τα σταγονίδια που αιωρούνται για κάποια ώρα σε κλειστούς χώρους.

Για να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη προσομοίωσης, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά εργαλεία από την φυσική των ρευστών (Computational Fluid Dynamics – CFD). Σκοπός τους ήταν να δείξουν το πώς διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την μετάδοση του κορονοϊού.

Στην σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η έρευνα τους που βασίζεται στην CDF επικεντρώθηκε στην ροή αέρα και την σχετική μεταφορά αερολύματος σε κλειστό χώρο εστιατορίου, όπου είχαν καταγραφεί πιθανά περιστατικά μόλυνσης COVID-19 από ασυμπτωματικά άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα».

Κορονοϊός; Ροή αέρα και μεταφορά αερολύματος COVID-19 σε κλειστό χώρο

Ένα ξέσπασμα κρουσμάτων σημειώθηκε σε ένα κινέζικο εστιατόριο, όπου μερικοί άνθρωποι μολύνθηκαν και άλλοι όχι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτό το γεγονός ως απόδειξη ότι η ροή του αέρα μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση της COVID-19. Ωστόσο, λείπει μια λεπτομερής εξήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μετάδοση.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα υπολογιστικά εργαλεία, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το πώς “συμπεριφέρεται” η ψυχρή ροή αέρα από τα κλιματιστικά, όταν αναμιγνύεται με τη θερμότητα του σώματος των πελατών και των ζεστών πιάτων στα τραπέζια και πώς αυτό προκαλεί σύνθετες ροές που έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάδοση τού ιού μέσω του αέρα.

“Η προσομοίωσή μας καταγράφει διάφορους φυσικούς παράγοντες, όπως τυρβώδη ροή αέρα, θερμικά φαινόμενα, μεταφορά αερολύματος σε στροβιλισμούς, περιορισμένη απόδοση φιλτραρίσματος των κλιματιστικών, καθώς και την περίπλοκη γεωμετρία του χώρου. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στην αερομεταφερόμενη μετάδοση ιικών σταγονιδίων”, εξήγησε ο Jiarong Hong, ο επιβλέπων ερευνητής της μελέτης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι διαδρομές αερομεταφερόμενων σταγονιδίων δημιουργούνται μέσω της σύνθετης ροής αέρα που υπάρχει στον χώρο όπως αποδεικνύεται σε αυτήν τη μελέτη. Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται μέσω αερολυμάτων που αναδύονται κάτω από τα τραπέζια λόγω έλλειψης αποτελεσματικού φιλτραρίσματος των κλιματιστικών.

Πηγή: https://www.news24.com, https://www.iatropedia.gr/tips/koronoios-pos-to-air-condition-skorpizei-ta-stagonidia-covid-19-se-kleistous-chorous/141112/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19

Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως...

Γερμανία – Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί

Τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον...

Κορωνοϊός: Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τις θρομβώσεις. Οι συστάσεις της Αιματολογικής Εταιρείας

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία στους ασθενείς που παρουσιάζουν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο. Ποιες εξετάσεις χρειάζονται. Ποια είναι τα ύποπτα ευρήματα...

Ετικέτες