Πως η υγρασία από τις μάσκες δρα κατά της λοίμωξης COVID-19

Η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας φαίνεται πως είναι σύμμαχός μας στην μάχη κατά των αναπνευστικών νοσημάτων όπως είναι  η λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Δείτε τη μελέτη εδώ

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/)  συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης των J.M.Courtney και Ad Bax στο περιοδικό Biophysical Journal (11/02/21, DOI: https://doi.org/10.1016/j.bpj.2021.02.002).

Οι ερευνητές  του NIH εξηγούν  ότι  η μάσκα αυξάνει σημαντικά την υγρασία στον αέρα που εισπνέει το άτομο που τη φοράει και αυτό το υψηλό ποσοστό υγρασίας έχει συνδεθεί με μικρότερη βαρύτητα λοίμωξης COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αποσαφηνίζουν ότι η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και με τη γρίπη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  το υψηλό επίπεδο υγρασίας, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού στους πνεύμονες μέσω της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης, δηλαδή ο οργανισμός αποβάλλει τη βλέννα μαζί με δυνητικά επιβλαβή σωματίδια από τους πνεύμονες.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας είναι  δυνατόν να ενισχύσουν  την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερφερόνες, οι  οποίες δρουν ενάντια σε ιούς.

Όταν πέφτουν τα επίπεδα υγρασίας έχουν αρνητική επίδραση  στον μηχανισμό της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης όσο και την απάντηση της ιντερφερόνης.  Η υπολειτουργία του μηχανισμού μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης  λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε τέσσερις κοινούς τύπους μασκών:

·         μια μάσκα Ν95,

·         μια χειρουργική μάσκα τριών υφάνσεων,

·         μια μάσκα διπλής ύφανσης από βαμβάκι και πολυεστέρα και

·         μια βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης.

Από τη μελέτη  προέκυψε  ότι «όλες οι μάσκες αύξησαν το επίπεδο της υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα αλλά σε διαφορετικό βαθμό» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιδιαίτερα, στις χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρήθηκε άνοδος του επιπέδου υγρασίας στο εσωτερικό για όλες τις μάσκες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι σε όλες τις θερμοκρασίες, η βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης αύξησε περισσότερο το επίπεδο της υγρασίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «το υψηλό επίπεδο υγρασίας αποτελεί κάτι που οι περισσότεροι χρήστες μάσκας το αισθάνονται αλλά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η υγρασία μπορεί να είναι επωφελής για τους ίδιους».

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-i-ygrasia-apo-tis-maskes-dra-kata-tis-loimoxis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της...

Ο EMA θα γνωμοδοτήσει επί του εμβολίου της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δώσει την γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 στις...

Κοροναϊός : Οι στατίνες μειώνουν τη θνησιμότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Μελέτη έδειξε ότι άτομα που λάμβαναν τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη είχαν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου μετά από νοσηλεία...

Ετικέτες