“Αλματώδης” αύξηση κρουσμάτων Κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών

Μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από 9.977 “εκτινάχθηκαν” στα 11.248 (+1.271)

Μεγάλη αύξηση   αριθμού κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών είχαμε μέσα σε μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ενώ  μέχρι 4 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί συνολικά 9.977 κρούσματα, σήμερα μία εβδομάδα μετά ο αριθμός αυτός “εκτινάχθηκε” στις 11.248  (+1.271).

Ευτυχώς από τα κρούσματα αυτά δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος νοσηλευόμενος.

Από τα 11.248 κρούσματα:

  • τα 5.910 επιβεβαιώθηκαν σε αγόρια,και,
  • τα 5.337 σε κορίτσια.

Την αυξητική αυτή τάση σχολίαζε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου , στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ως εξής:

“Έχουμε πολλές φορές αναφέρει την πεποίθησή μας ότι τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν. Έχει όντως παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, αυτή είναι της τάξεως του 10%.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά κάτω των 17 ετών αφορούσαν στο 6% του συνόλου των κρουσμάτων μέχρι εκείνη την στιγμή στην Ελλάδα, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,7%, μια αύξηση της τάξεως των 10%.

Αυτό πιθανότατα να οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται τώρα πια στα παιδιά και λόγω του άγχους των γονέων, αλλά και της δυνατότητας που δίνεται με τα rapid test που είναι και τα πιο προσβάσιμα και εύκολα.

Η γνώμη των περισσοτέρων στην Επιτροπή, όπου όπως καταλαβαίνετε έχουμε συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό, είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των γονέων. Όταν οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, έχουν πιο μεγάλη δυνατότητα και να γυρίσουν στην εργασία τους, αλλά και γενικά να κινηθούν εκτός σπιτιού.

Τώρα, αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, πολύ πρόσφατα δεδομένα – είχε αναφερθεί και ο Καθηγητής ο κύριος Μαγιορκίνης νομίζω πρόσφατα – από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στο βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, εξίσου όμως στα παιδιά και στους ενήλικες.

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση, όπως αρχικά είχε υποτεθεί, αυτό έφυγε από τη μέση, διευκρινίστηκε, ότι είναι ακριβώς εξίσου η μεταδοτικότητα αυξάνεται στα παιδιά και στους ενήλικες.

Πρόσφατα μάλιστα, προχτές, στο Lancet βγήκε μια δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνέκριναν την νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Θυμίζω ότι στο δεύτερο επιδημικό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 90% των κρουσμάτων αφορούσε στο μεταλλαγμένο στέλεχος, στο βρετανικό.

Η μελέτη, λοιπόν, αυτή έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό κύμα, είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται, λοιπόν, από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται και η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος”.

Ακολουθούν οι δύο αναλυτικοί πίνακες στις 4 και 12 Φεβρουαρίου

12 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/71620/almatodis-ayxisi-kroysmaton-koronoioy-se-paidia-ilikias-mehri-17-eton

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αντισώματα περνάνε από την εμβολιασμένη μητέρα στο μητρικό γάλα

Τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα των γυναικών που έχουν κάνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορονοϊού και οι...

Τζανάκης: Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90% - Από τις 18 με...

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας:Μελέτη για την μετεγχειρητική πορεία ασθενών καταρρίπτει τις προκαταλήψεις

Οι γυναίκες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ιατρική αγωνίζονται- όπως και οι ομόφυλες τους στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων- για να τύχουν...

Ετικέτες