Τι μπορεί να προκαλέσουν οι μεταλλάξεις διαφυγής του SARS-CoV-2

Η ανάδυση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας COVID-19.

Οι iατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σε έρευνα για τη διερεύνηση τριών κρουσμάτων COVID-19 με το στέλεχος B.1.351, διαπιστώνεται ότι κανένα από τα περιστατικά δεν είχε ιστορικό ταξιδιού σε ξένη χώρα και δε σχετίζονταν μεταξύ τους και συμπεραίνουν ότι το νέο στέλεχος μεταδίδεται πλέον στην κοινότητα.

Το CDC και ο ΠΟΥ ανησυχούν για την μετάλλαξη διαφυγής καθώς επιτρέπει στον ιό να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.

Νέα μετάλλαξη ονομάζεται Ε484Κ και έχει ανιχνευτεί σε διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2. Επίσης εντοπίζονται:

  • Το στέλεχος Β.1.1.7 έχει ανιχνευτεί σε 32 Πολιτείες,
  • το στέλεχος Β.1.351 σε δυο Πολιτείες και
  • το στέλεχος P.1 σε μια Πολιτεία.

Η πραγματικότητα της εξάπλωσης στην κοινότητα μπορεί να είναι χειρότερη σύμφωνα με τον καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας  John.

Κατά τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Δεικτών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καταγράψουν 654.000 θανάτους από COVID-19 εάν επικρατήσει το στέλεχος Β.1.351, εφόσον οι πολίτες  δεν χρησιμοποιούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα σωματικής απομάκρυνσης μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 445.000 Αμερικανοί έχουν καταλήξει λόγω COVID-19.

Μεταλλάξεις διαφυγής:

Προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εξελικτικής πίεσης που ασκείται στον ιό για να επιβιώσει, στην περίπτωση μιας ατελούς ανοσολογικής απάντησης, όπως  όταν ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό για μήνες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να προκληθούν και στην περίπτωση που επεκταθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης ενός εμβολίου. Μάλιστα εξηγούν ότι την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ των δύο εμβολιαστικών δόσεων παράγονται αδύναμα αντισώματα και μπορεί να υπάρχει έτσι πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Συνεπώς, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει κατά αρκετούς μήνες το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου κρίνεται μάλλον επισφαλής.

Μετάλλαξη Ε484Κ

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Ε484Κ σε διαφορετικά στελέχη σε διαφορετικά μέρη του κόσμου υποδηλώνει ότι προσφέρει ιδιαίτερο πλεονέκτημα επιβίωσης στον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται έως και 8 φορές υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τα νέα στελέχη που φέρουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Τα διαθέσιμα εμβόλια φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη, αν και όχι σε ποσοστά άνω του 90%.

Γι΄ αυτό και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Dr Anthony Fauci σημειώνει την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-mporei-na-prokalesoyn-oi-metallaxeis-diafygis-toy-sars-cov-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αντισώματα περνάνε από την εμβολιασμένη μητέρα στο μητρικό γάλα

Τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα των γυναικών που έχουν κάνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορονοϊού και οι...

Τζανάκης: Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90% - Από τις 18 με...

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας:Μελέτη για την μετεγχειρητική πορεία ασθενών καταρρίπτει τις προκαταλήψεις

Οι γυναίκες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ιατρική αγωνίζονται- όπως και οι ομόφυλες τους στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων- για να τύχουν...

Ετικέτες