«Σύμμαχος» της COVID-19 η έξαρση των πολυανθεκτικών μικροβίων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες προς τα νοσοκομεία που διαχειρίζονται περιστατικών ασθενών με COVID-19, καθώς πιθανότατα να πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς.

Σε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκε ότι η αύξηση των ασθενών με COVID-19 συνδέεται με έξαρση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας COVID, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της δημοσίευσης.

Βακτήριο

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών εξηγεί ότι «οι παραλείψεις στα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, οδήγησαν σε έξαρση λοιμώξεων από το ανθεκτικό στην καρβαπενέμη Acinetobacter baumannii (CRAB) σε νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ (34 ασθενείς)».

Πρόκειται για βακτήριο, το οποίο είναι δυνατόν να επιβιώσει σε επιφάνειες αντικειμένων ή να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ακούσια σφάλματα και ελλείψεις

Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του νοσοκομείο στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο τροποποίησε κάποιες τακτικές ελέγχου τον Μάρτιο του 2020, όταν η αναλογία των ασθενών με COVID-19 έφτασε το 60%.

Κατά την επέλαση της πανδημίας, τον προηγούμενο Μάιο, οι αρχές δημόσιας υγείας του Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσαν ότι η επιδημιολογική έξαρση προκάλεσε κενά  στην επάρκεια του προσωπικού,  του εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και ιατρικού εξοπλισμού.

Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των ελλείψεων και ελαχιστοποίησης του κινδύνου μετάδοσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, «υπήρξε έκπτωση στην εφαρμογή των οδηγιών ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων» όπως αναφέρεται στην δημοσίευση.

Ενδεικτικό είναι, ότι παρατηρήθηκε «αντί να αντικαθίστανται τα κυκλώματα του αναπνευστήρα και οι καθετήρες αναρρόφησης τακτικά σε καθορισμένα διαστήματα, το προσωπικό του νοσοκομείου αντικαθιστούσε μόνο τις συσκευές που ήταν εμφανώς λερωμένες ή δυσλειτουργικές». Στο πλαίσιο αυτό για να εξασφαλιστούν μέτρα ατομικής προστασίας, το νοσοκομείο περιόρισε τη χρήση τους για τη φροντίδα ασθενών με ορισμένες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου αυτών με CRAB.

Αντιμετώπιση

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος για τις λοιμώξεις με το συγκεκριμένο ανθεκτικό μικρόβιο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε κατά 43% και η υγιεινή των ασθενών με χλωρεξιδίνη ήταν λιγότερο συχνή.

Για την αντιμετώπισή του, το νοσοκομείο έδωσε έμφαση στην καθαριότητα του χώρου, στην τήρηση των οδηγιών ελέγχου των λοιμώξεων και καθιέρωσε την επιθεώρηση της εφαρμογής των οδηγιών, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις CRAB στη συνέχεια να επιστρέψουν σε επίπεδα προ COVID-19.

Πηγή: https://virus.com.gr/symmachos-tis-covid-19-i-exarsi-ton-polyanthektikon-mikrovion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της...

Ο EMA θα γνωμοδοτήσει επί του εμβολίου της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δώσει την γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 στις...

Κοροναϊός : Οι στατίνες μειώνουν τη θνησιμότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Μελέτη έδειξε ότι άτομα που λάμβαναν τα ευρέως χορηγούμενα φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη είχαν 50% μικρότερες πιθανότητες θανάτου μετά από νοσηλεία...

Ετικέτες