Σχετίζεται η υπέρταση στην παιδική ηλικία με την προεκλαμψία;

Μηνύματα:

  1. Η έκθεση σε δυσμενές ενδομήτριο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο.
  2. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ιστορικό προεκλαμψίας στην κύηση έχουν υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
  3. Ενδοθηλιακή αγγειακή δυσλειτουργία προκαλεί κυρίως η προεκλαμψία πρώιμης ενάρξεως.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν τα παιδιά μητέρων με ιστορικό προεκλαμψίας κατά την κύηση είχαν επηρεασμένη καρδιακή και αγγειακή λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εξετέθη σε ενδομήτριο περιβάλλον προεκλαμψίας.

Μέθοδος: Πρόκειται για μία αναδρομική μελέτη  στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 2-10 ετών, που γεννήθηκαν από μητέρες με και χωρίς ιστορικό προεκλαμψίας  (n= 80 σε κάθε ομάδα).

Μελετήθηκε ηχοκαρδιογραφικά η δομή και η λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, το πάχος του έσω – μέσου χιτώνα των καρωτίδων, η ταχύτητα μετάδοσης του σφυγμικού κύματος (pulse wave velocity, PWV) και ακολούθησε στατιστική ανάλυση των ευρημάτων.

Αποτελέσματα: 41% (n=33) των μητέρων είχαν προεκλαμψία πρώιμης έναρξης.

Τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα της προεκλαμψίας είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συστολικής και διαστολικής υπέρτασης σταδίου 1 (22%, n=18 και 35%, n=18 αντίστοιχα) σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εκτέθηκε (9%, n=7 και 19% n=15 αντίστοιχα, p=0,01).

Τα παιδιά στην ομάδα της προεκλαμψίας είχαν επίσης υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης του σφυγμικού κύματος σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε εκτεθεί σε συνθήκες προεκλαμψίας  (0,42 +/- 0,1 έναντι 0,39 +/- 0,1, p=0,03).

Η ανάλυση των υποομάδων αποκάλυψε ότι οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης και της ταχύτητας του σφυγμικού κύματος σχετίστηκαν κυρίως με την προεκλαμψία πρώιμης έναρξης. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην δομή του μυοκαρδίου, ούτε στη συστολική και διαστολική λειτουργικότητα μεταξύ των εκτεθειμένων και μη εκτεθειμένων ομάδων.

Συμπέρασμα

Η ενδομήτριος έκθεση σε συνθήκες προεκλαμψίας έχει δυσμενή επίδραση στη λειτουργικότητα των αγγείων παιδιών ηλικίας 2-10 ετών, ιδίως όταν η προεκλαμψία έχει πρώιμη εμφάνιση. Τα παιδιά αυτά χρήζουν τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.

Βιβλιογραφία:

Cardiovascular dysfunction in children exposed to preeclampsia during fetal life.

Journal of the American Society of Echocardiography

Available online 13 January 2021

In Press, Journal Pre-proof

https://doi.org/10.1016/j.echo.2021.01.008

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19

Η λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, ωμέγα-3, προβιοτικών ή βιταμίνης D, μπορεί να μειώνει σε έναν βαθμό τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος κορονοϊό, ιδίως...

Γερμανία – Τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί

Τα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά σε σχολεία, εταιρείες και μπροστά από καταστήματα, δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον...

Κορωνοϊός: Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τις θρομβώσεις. Οι συστάσεις της Αιματολογικής Εταιρείας

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία στους ασθενείς που παρουσιάζουν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο. Ποιες εξετάσεις χρειάζονται. Ποια είναι τα ύποπτα ευρήματα...

Ετικέτες