Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ: Οδηγίες για τους εμβολιασθέντες

Οδηγίες για τους πολίτες που θα εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης παρενεργειών με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για να δημιουργήσει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Τα συμπτώματα αυτά έχουν διάρκεια μερικών ημερών και ακόμη είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ικανότητα να πραγματοποιήσετε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά μόνο για μερικές ημέρες.

Τέτοιες  παρενέργειες μπορεί να είναι πόνος ή οίδημα στο χέρι  έγινε ο εμβολιασμός, καθώς  πυρετός, φρίκια, καταβολή, πονοκέφαλος σε όλο το σώμα (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Πρακτική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση πόνου ή δυσφορίας, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας  για να λάβετε κοινά αναλγητικά όπως ιβουπροφένη ή ακεταμινοφένη.

Μείωση του πόνο ή της δυσφορίας στο σημείο του εμβολιασμού μπορεί να επιτευχθεί με ένα καθαρό, ψυχρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή, να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και να ασκείτε το χέρι.

Επίσης, για την μείωση της δυσφορίας από τον πυρετό μπορείτε να πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφριά.

Επικοινωνία με τον ιατρό σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσφορία από τον πυρετό ή τον πόνο είναι φυσιολογική, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό ή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό , εφόσον η ερυθρότητα ή ευαισθησία στο σημείο του εμβολιασμού επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες.

Επίσης, η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη εάν επιμένουν παρενέργειες και δεν φθίνουν μετά από μερικές ημέρες, και εάν νομίζετε ότι έχετε αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό με εξάνθημα, δύσπνοια, υπόταση.

Η δεύτερη δόση

Για την επίτευξη της επιθυμητής αποτελεσματικής προστασίας απαιτούνται δυο δόσεις, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη  μπορεί να μη προστατεύει το εμβόλιο μέχρι μια εβδομάδα ή δυο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμα και στην περίπτωση παρενεργειών από την πρώτη δόση του εμβολιασμού μπορείτε να προχωρήσετε στη δεύτερη,  εκτός εάν ο ιατρός σας συστήσει να μην προχωρήσετε στη δεύτερη.

Σε ότι  αφορά στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων εξαρτάται από το είδος του εμβολίου που έχετε κάνει.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των εταιριών που ανέπτυξαν το εμβόλιο, η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με διαφορά τριών εβδομάδων (21 ημερών) μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech .

Εκτιμάται ότι θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατό εγγύτερα στο προγραμματισμένο, αλλά όχι νωρίτερα.

Πηγή: https://virus.com.gr/kentro-elegchoy-nosimaton-ton-ipa-odigies-gia-toys-emvoliasthentes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επείγουσες Καρδιολογικές- Καρδιοχειρουργικές Καταστάσεις σε Νεογνά και Βρέφη

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, παρά την πρόοδο της προγεννητικής διάγνωσης, εμφανίζονται σε ποσοστό 7-9/1000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Από αυτές, το 1/4 -1/6 αφορούν κρίσιμες...

Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν επίμονη κυτταρική μνήμη και ανοσοαπόκριση

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και...

Ηλ. Μόσιαλος: Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της «Δέλτα»

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων στη χώρα μας θα μπορέσουμε και εμείς να ανακόψουμε την αυξητική πορεία της μετάδοσης της...

Ετικέτες