Κοροναϊός : Ασφαλής η χρήση μάσκας κατά την άσκηση

Η μάσκα δεν επιδρά σημαντικά στην αναπνοή και στη ροή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα ενόσω το άτομο ασκείται, ακόμη και έντονα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το αν η χρήση μάσκας, του νέου μόνιμου «συντρόφου» της πανδημικής περιόδου που διανύουμε, μπορεί να επιβαρύνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή, αλλάζοντας τη ροή του οξυγόνου που εισπνέεται και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεεται και αυξάνοντας τη δύσπνοια.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the American Thoracic Society» δείχνει ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής ακόμη και κατά τη σωματική άσκηση. Για την ακρίβεια στη μελέτη επισημαίνεται πως παρότι το αίσθημα της δύσπνοιας μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος φορά μάσκα ενώ ασκείται, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να μαρτυρούν ότι επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία, ακόμη και αν η άσκηση είναι έντονη.

Μικρή ως μη ανιχνεύσιμη επίδραση

«Πιθανώς υπάρχει μια αντιληπτή μεγαλύτερη προσπάθεια για εισπνοή και εκπνοή με τη σωματική δραστηριότητα, ωστόσο η επίδραση της χρήσης μάσκας στη λειτουργία της διαδικασίας της αναπνοής, σε αέρια όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα και σε άλλες παραμέτρους της φυσιολογίας είναι μικρή, συχνά τόσο μικρή ώστε να μην είναι καν ανιχνεύσιμη» ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης Σούζαν Χόπκινς, καθηγήτρια Ιατρικής και Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Η δρ Χόπκινς, η οποία εξειδικεύεται στη φυσιολογία της άσκησης και στη μελέτη της λειτουργίας των πνευμόνων σε συνθήκες στρες, προσέθεσε ότι επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν την ύπαρξη διαφορών σε ό,τι αφορά το φύλο ή την ηλικία στην απόκριση του οργανισμού στην άσκηση ενώ το άτομο φορά μάσκα.

Η εξαίρεση

Η μόνη εξαίρεση, σημειώνει η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της, αφορά άτομα με σοβαρή καρδιοαναπνευστική νόσο στα οποία οιαδήποτε επιπρόσθετη αντίσταση στην αναπνοή ή έστω και μικρή μεταβολή στα αέρια του αίματος μπορούν να πυροδοτήσουν δύσπνοια τόσο μεγάλη ώστε να επιδρά στην ικανότητα άσκησης. «Σε αυτές τις περιπτώσεις τα άτομα μπορεί να νιώθουν πολύ άβολα να ασκηθούν και θα έπρεπε να συζητήσουν το θέμα με τον θεράποντα γιατρό τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι τέτοιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη».

Η ανασκόπηση

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων τα οποία εξέταζαν την επίδραση διαφορετικών ειδών μάσκας στην απόκριση στη φυσική δραστηριότητα. Οι μελέτες αυτές είχαν λάβει υπόψη τους πλήθος παραγόντων όπως την ενέργεια που καταναλώνεται κατά την εισπνοή και την εκπνοή, τα αέρια του αίματος, την επίδραση στη ροή του αίματος προς τους μυς, την κόπωση, την καρδιακή λειτουργία και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Ελάχιστη επίδραση στα υγιή άτομα

Οπως είδαν, σε ό,τι αφορούσε τα υγιή άτομα η επίδραση της χρήσης μάσκας σε αυτούς τους δείκτες της φυσιολογίας ήταν ελάχιστη, όποιον τύπο μάσκας και αν φορούσαν και όποιο είδος άσκησης και αν έκαναν. Επίσης ούτε η ηλικία ούτε το φύλο φάνηκε να παίζουν κάποιον σημαντικό ρόλο.

Αμετάβλητη η φυσιολογία της αναπνοής

«Το να φορά κάποιος μάσκα μπορεί να είναι άβολο. Μπορεί να υπάρχει μικρή αύξηση στην αντίσταση στην εισπνοή και εκπνοή. Μπορεί το άτομο να επαναεισπνέει πιο ζεστό, ελαφρώς εμπλουτισμένο με διοξείδιο του άνθρακα αέρα. Επίσης αν το άτομο ασκείται, μπορεί η μάσκα να αυξήσει τη θερμοκρασία στο πρόσωπο καθώς και τον ιδρώτα. Ωστόσο αυτές είναι αισθητηριακές αντιλήψεις. Δεν επιδρούν στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία στα υγιή άτομα. Ετσι, ενώ η δύσπνοια μπορεί να αυξηθεί με τη μάσκα, πρέπει να ζυγίσουμε αυτή την επίδραση με τον μειωμένο κίνδυνο για μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό, χωρίς να ξεχνάμε ότι παρά το αίσθημα της δύσπνοιας η φυσιολογία της αναπνοής ουσιαστικώς παραμένει αμετάβλητη» κατέληξε η δρ Χόπκινς.

Πηγή: https://www.in.gr/2020/11/18/b-science/sars-cov2/koronaios-asfalis-xrisi-maskas-kata-tin-askisi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη Β1351 του κορονοϊού φαίνεται να μην καλύπτεται καλά από τα τωρινά εμβόλια

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351, καθώς...

Τρόμο στην Ευρώπη φέρνουν οι νέες μεταλλάξεις – Εξαπλώνονται τα κρούσματα και επιβραδύνονται οι εμβολιασμοί

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας...

Καλά νέα για την συμπτωματική χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Το πράσινο φως έδωσε οΑμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) για την κυκλοφορία της βερισιγουάτης με στόχο την αντιμετώπιση της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.  Πρόκειται για τον...

Ετικέτες