ΗΚΓ ευρήματα που σχετίζονται με χειρότερη έκβαση της νόσου Covid – 19

Είναι γνωστό ότι κατά τη λοίμωξη  SARS-CoV-2 δύναται να προσβληθεί το μυοκάρδιο, πέραν της προσβολής του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που σχετίζεται με χειρότερη έκβαση της νόσου.

Έως τώρα δεν υπήρχαν δεδομένα εάν το κλασικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), είναι χρήσιμο εργαλείο για τη διαστρωμάτωση  κινδύνου στους προσβληθέντες ασθενείς από κορωνοϊό.

Μελετήθηκαν 324  ασθενείς που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης SARS-COV-2.

Από το ΗΚΓ 12 απαγωγών, αξιολογήθηκαν ο  ρυθμός, η συχνότητα, η κολποκοιλιακή και ενδοκοιλιακή αγωγή, τα παθολογικά επάρματα Q / QS, οι διακυμάνσεις του  ST διαστήματος, οι μεταβολές  του Τ κύματος, η διάρκεια του διορθωμένου QT και η παρουσία ταχυαρρυθμιών.

Κατά τη μέση παρακολούθηση  31 ± 11 ημερών, σημειώθηκαν 44 θάνατοι (13,6%).

Τα ΗΚΓ ευρήματα που σχετίστηκαν σημαντικά με τη θνητότητα ήταν:

Η κολπική μαρμαρυγή (P = 0,002),

η υψηλή καρδιακή συχνότητα (P =0,002),

ο αποκλεισμός αριστερού σκέλους (LBBB, P <0,001),

η διάρκεια του QRS > _110 ms (P <0,001),

η κατάσπαση του ST διαστήματος (P <0,001),

η παρουσία παθολογικών επαρμάτων  Q / QS (P = 0,034),

οι πρόωρες κοιλιακές συστολές  (PVC, P = 0,051) καθώς και η παρουσία οιουδήποτε πρωτοεμφανισθέντος παθολογικού ΗΚΓ ευρήματος [hazard ratio (HR) 4.58; 95% confidence interval (CI) 2.40–8.76; P < 0.001].  

Σε πολυμεταβλητή ανάλυση, η διεύρυνση του QRS (P = 0,002), η διάρκεια QRS  > _110 ms (P = 0,03), το LBBB (P = 0,014) και η παρουσία οποιασδήποτε ΗΚΓ ανωμαλίας (P = 0,04) διατήρησαν σημαντικά ανεξάρτητη σχέση με τη θνητότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν το ΗΚΓ 12 απαγωγών, αξίζει της προσοχής μας  για μια αρχική διαστρωμάτωση  κινδύνου, ασθενών που προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό SARSCoV-2.

Βιβλιογραφία:

Electrocardiographic findings at presentation and clinical outcome in patients with SARS-CoV-2 infection

Europace (2020) 00, 1–7

doi:10.1093/europace/euaa245

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη για την Υγεία

Την τελική της έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέδωσε στην κυβέρνηση η  Επιτροπή Πισσαρίδη. Όσον αφορά την υγεία, προτείνεται αναδιάρθρωση του συστήματος...

Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19

Η έκθεση των ανθρώπινων κυττάρων στον καπνό του τσιγάρου τα καθιστά πιο ευάλωτα στη μόλυνση από το νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα να...

Να του ΚΑΤΣΩ;;;;;;

Άνδρας ηλικιωμένος, ο κος Μανόλης , έχει διάφορα προβλήματα υγείας και έρχεται συχνά στο ιατρείο μου για έλεγχο. Ο ίδιος λέει...

Ετικέτες