Γ.Σιάσος:Ο κορωνοϊός «σαρώνει» και όλα τα αγγεία

«Δεν είναι τελικά μόνο μια αναπνευστική νόσος» λέει στο  ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος

Πολλές ερευνητικές μελέτες καταλήγουν όλο και πιο συχνά στο συμπέρασμα ότι η νόσος COVID-19 δεν είναι τελικά μόνο μια αναπνευστική νόσος αλλά μία νόσος που προσβάλλει όλα τα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Όπως αναφέρει  ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος: «Η νόσος COVID-19 είναι δυνατό να προκαλεί σημαντικές επιπλοκές σε πολλά όργανα εκτός από τους πνεύμονες όπως στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στους νεφρούς. Ουσιαστικά, σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φαίνεται ότι ευθύνεται για την προσβολή όλων των αγγείων, προκαλώντας αγγειίτιδα.

Για τον λόγο αυτό, άτομα με υποκείμενα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, είναι πιο ευάλωτα σε βαριά νόσο, εφόσον προσβληθούν από τον ιό SARS- CoV-2. Επιπλέον, άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα τα οποία νόσησαν βαριά, εμφάνισαν επιπλοκές κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα

pinakas-covid

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Heart Journal) του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Harvard Peter Libby και του καθηγητή του Imperial College, Thomas Luscher, η νόσος COVID-19 είναι τελικά μια νόσος του ενδοθηλίου των αγγείων.

Σύμφωνα με τους διεθνούς φήμης καθηγητές καρδιολογίας, ο νέος κορωνοιός φαίνεται ότι προκαλεί δυσλειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων (ενδοθήλιο), με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονήςαγγειοσύσπασης και θρόμβωσης.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, αναλύεται ο σημαντικός ρόλος της φυσιολογικής λειτουργίας του ενδοθηλίου στην αγγειακή λειτουργία και πως αυτή διαταράσσεται, όταν η νόσος COVID-19 προκαλέσει τον «καταρράκτη των κυττοκινών». Όπως φαίνεται και στα παραστατικά σχήματα του άρθρου (βλ. παρακάτω), διαταράσσονται οι μηχανισμοί της θρόμβωσης, η ικανότητα των αγγείων να διαστέλλονται και η οξειδωτική ισορροπία με παράλληλη αύξηση της φλεγμονής, τα οποία και οδηγούν εν τέλει σε ενδοθηλίτιδα.

Η παρουσία των αγγείων σε όλα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δυσμενή πρόγνωση των ασθενών, οι οποίοι θα εμφανίσουν τις παραπάνω επιπλοκές. Για τον λόγο αυτό, η προστασία των αγγείων είναι μείζονος σημασίας για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο COVID-19.

Πηγή: https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1051903/o-koronoios-saronei-kai-ola-ta-aggeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες