Τι είναι τα mRNA εμβόλια;

Πρόκειται για εντελώς νέο τύπο εμβολίων με πολλά πλεονεκτήματα.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων δεν έχει ποτέ χορηγηθεί σε ανθρώπους για προφύλαξη από λοιμώδες νόσημα. Τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζεται κατά του COVID-19.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά ορισμένων τύπων καρκίνου με επιτυχία, καθώς επίσης σχεδιάζεται η χρήση του εναντίον του ΗΙV, του Εbola, της γρίπης, του Zika κ.α. Ακόμη, υπάρχουν δυνατότητες χρησιμοποίησης των εμβολίων αυτών στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλεργίας.
Φαίνεται ότι ο τύπος αυτός των εμβολίων παρουσιάζει διαφορές και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των μέχρι τώρα γνωστών εμβολίων που συνοψίζονται στα εξής:
1. Η παραγωγή τους είναι πολύ ευκολότερη, ταχύτερη (ιδανική για επιδημία) και χαμηλού κόστους.
2. Μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, δεδομένου ότι λειτουργούν ευαισθητοποιώντας τόσο το ενδογενές (έμφυτο) όσο και το επίκτητο (που αναπτύσσεται με την επαφή μας με τα παθογόνα) αμυντικό μας σύστημα. Ακόμη, προκαλούν ευαισθητοποίηση των Τ-κυττάρων (που ανήκουν στο επίκτητο αμυντικό σύστημα και είναι απαραίτητα για την καταστροφή των ενδοκυττάριων κορωνοϊών) και των β-κυττάρων που ο ρόλος τους είναι σημαντικός.
3. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων του τύπου αυτού είναι ανύπαρκτες, δεδομένου ότι δεν προέρχονται από ζώντες οργανισμούς, ενώ κάθε μόριο mRNA ευθύνεται για την παραγωγή ενός μορίου πρωτεΐνης και στη συνέχεια μεταβολίζεται.
Οι τρόποι χορήγησης, οι μέθοδοι εισαγωγής των στα κύτταρα μας κ.α. είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σίγουρα πρόκειται για σημαντική πρόοδο της επιστήμης που πιστεύω θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας που διανύουμε.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Καφετζής Δημήτριος, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, Metropolitan Hospital

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Άτμισμα ( e -τσιγάρο) στους Εφήβους!!!Προειδοποιήσεις από την American Heart Association

Πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Καρδιολογίας,το Circulation Research, δημοσιεύθηκαν οι θέσεις της AmericanHeart Association για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Φορείς ΠΦΥ: Τελεσίγραφο σε Πλεύρη- Έως 7 Ιουλίου ενημέρωση για τα μέτρα διάδωσης

Ζήτημα επιβίωσης  θέτουν φορείς της ΠΦΥ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας εάν δεν επιλυθούν εντός του μηνός εκκρεμότητες σχετικά με το claw back. Σε...

Πως ο SARS-CoV-2 επιδρά στην ανδρική γονιμότητα

Ερευνητές  προσπάθησαν να εστιάσουν περισσότερο στις επιπτώσεις του COVID-19 στo ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, διενεργώντας αρκετές έρευνες, αλλά μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Μετά-ανάλυση μελετών...

Ετικέτες