Τι είναι τα mRNA εμβόλια;

Πρόκειται για εντελώς νέο τύπο εμβολίων με πολλά πλεονεκτήματα.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων δεν έχει ποτέ χορηγηθεί σε ανθρώπους για προφύλαξη από λοιμώδες νόσημα. Τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζεται κατά του COVID-19.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά ορισμένων τύπων καρκίνου με επιτυχία, καθώς επίσης σχεδιάζεται η χρήση του εναντίον του ΗΙV, του Εbola, της γρίπης, του Zika κ.α. Ακόμη, υπάρχουν δυνατότητες χρησιμοποίησης των εμβολίων αυτών στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλεργίας.
Φαίνεται ότι ο τύπος αυτός των εμβολίων παρουσιάζει διαφορές και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των μέχρι τώρα γνωστών εμβολίων που συνοψίζονται στα εξής:
1. Η παραγωγή τους είναι πολύ ευκολότερη, ταχύτερη (ιδανική για επιδημία) και χαμηλού κόστους.
2. Μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, δεδομένου ότι λειτουργούν ευαισθητοποιώντας τόσο το ενδογενές (έμφυτο) όσο και το επίκτητο (που αναπτύσσεται με την επαφή μας με τα παθογόνα) αμυντικό μας σύστημα. Ακόμη, προκαλούν ευαισθητοποίηση των Τ-κυττάρων (που ανήκουν στο επίκτητο αμυντικό σύστημα και είναι απαραίτητα για την καταστροφή των ενδοκυττάριων κορωνοϊών) και των β-κυττάρων που ο ρόλος τους είναι σημαντικός.
3. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων του τύπου αυτού είναι ανύπαρκτες, δεδομένου ότι δεν προέρχονται από ζώντες οργανισμούς, ενώ κάθε μόριο mRNA ευθύνεται για την παραγωγή ενός μορίου πρωτεΐνης και στη συνέχεια μεταβολίζεται.
Οι τρόποι χορήγησης, οι μέθοδοι εισαγωγής των στα κύτταρα μας κ.α. είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σίγουρα πρόκειται για σημαντική πρόοδο της επιστήμης που πιστεύω θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας που διανύουμε.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Καφετζής Δημήτριος, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, Metropolitan Hospital

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πότε θα είναι διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2;

Οι παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 είναι εντατικές και η διεθνής κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία τα θετικά...

Τα τεστ αντισωμάτων για Covid-19 φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα 20 μέρες μετά από τα πρώτα συμπτώματα

Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων για Covid-19 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος του τεστ, καθώς επίσης από το πότε και...

Κοινό μέτωπο Πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αυξημένα κατά 1,2 εκατομμύρια είναι τα αντιγριπικά εμβόλια που έχει εξασφαλίσει για φέτος ο υπουργείο Υγείας όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης...

Ετικέτες