Καθ.Ι.Λεκάκης: Ευχάριστα νέα για υπερτασικούς

Με περισσότερα χαμόγελα θα αντιμετωπίζουν την ασθένεια τους οι υπερτασικοί αφού η τεχνολογία τρέχει και ετοιμάζονται νέες λύσεις. Τα επόμενα χρόνια οι ασθενείς που αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς όλο και περισσότερο στον κόσμο θα έχουν πληθώρα επιλογών στο επίπεδο της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας. Ας δούμε λοιπόν τι ετοιμάζεται απο καινοτόμες ομάδες και ερευνητές.

Ποιές είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αρτηριακής υπέρτασης

Οι τεχνολογικές πρόοδοι είναι πολλές και στο επίπεδο της διάγνωσης αλλά και στο επίπεδο της θεραπείας.
Στο επίπεδο της διάγνωσης υπάχουν πολλές προσπάθειες για περισσότερο «ψηφιακούς» τρόπους μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς περιχειρίδα είτε από το δάκτυλο μέ την βοήθεια έξυπνων τηλεφώνων, ή με έξυπνα ρολόγια που έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες πιέσεως και επικοινωνούν με έξυπνα τηλέφωνα ή καί με αισθητήρες πού ευρίσκονται στο τηλέφωνο. Οι προσπάθειες αυτές είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι υποεκτιμούν την πίεση ιδιαίτερα σε επίπεδα πάνω από 160 mmHg και για τον λόγο αυτό προς το παρόν δεν συνιστώνται.

Στον τομέα της θεραπείας, οι τεχνολογικές προσπάθειες είναι πολλές και συνοψίζονται στα εξής :

-Απονεύρωση με ειδικούς καθετήρες των νεφρικών αρτηριών. Μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος αλλά με αντικρουόμενα αποτελέσματα στις διάφορες μελέτες.

-Διέγερση των τασεουποδοχέων πού ευρίσκονται στις καρωτίδες με ειδικό βηματοδότη η ενδοπρόθεση.

-Δημιουργία αορτοφλεβικής επικοινωνίας στο επίπεδο των λαγονίων αγγείων.

Προς το παρόν η θεραπευτική χρήση αυτών των μεθόδων δεν συνιστάται και εφαρμόζονται μόνον στα πλαίσια κλινικών μελετών.

Υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από το χάπι και να οδηγηθούμε σε ένα εμβόλιο κατά της αρτηριακής υπέρτασης.

Για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης έχουμε στην διάθεση μας πολλά και αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά παρόλα αυτά ένα σημαντικό μέρος των ασθενών με υπέρταση δεν ρυθμίζεται με αποτέλεσμα αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα . Ένας από τους λόγους της μη ρύθμισης είναι η μη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ένα εμβόλιο για την υπέρταση είναι μια πολύ ελκυστική προσέγγιση του προβλήματος διότι το εμβόλιο θα έχει παρατεταμένη δράση και θα χρειάζεται να χορηγείται σπάνια και όχι καθημερινά όπως τα φάρμακα. Προσπάθειες για την δημιουργία τέτοιων εμβολίων γίνονται εδώ και μισό αιώνα. Οι μεγάλες εξελίξεις στην βιοτεχνολογία μας έχουν φέρει «κοντά» σε ένα τέτοιο εμβόλιο το οποίο θα μειώνει την αρτηριακή πίεση και θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρτασης στα διάφορα όργανα-στόχους (καρδιά, αγγεία, οφθαλμοί, νεφροί). Εμβόλια για το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης είναι πολλά υποσχόμενα και ευρίσκονται σε φάσεις κλινικών δοκιμών για να εξακριβωθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. Στο εγγύς μέλλον αυτή η «ανοσοθεραπευτική» προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης της αρτηριακής υπέρτασης.

Του Ιωάννη Λεκάκη καθηγητή καρδιολογίας ΕΚΠΑ
 Διευθυντή καρδιολογικού τομέα, Κεντρική Κλινική Αθηνών  

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Άτμισμα ( e -τσιγάρο) στους Εφήβους!!!Προειδοποιήσεις από την American Heart Association

Πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Καρδιολογίας,το Circulation Research, δημοσιεύθηκαν οι θέσεις της AmericanHeart Association για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Φορείς ΠΦΥ: Τελεσίγραφο σε Πλεύρη- Έως 7 Ιουλίου ενημέρωση για τα μέτρα διάδωσης

Ζήτημα επιβίωσης  θέτουν φορείς της ΠΦΥ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας εάν δεν επιλυθούν εντός του μηνός εκκρεμότητες σχετικά με το claw back. Σε...

Πως ο SARS-CoV-2 επιδρά στην ανδρική γονιμότητα

Ερευνητές  προσπάθησαν να εστιάσουν περισσότερο στις επιπτώσεις του COVID-19 στo ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, διενεργώντας αρκετές έρευνες, αλλά μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Μετά-ανάλυση μελετών...

Ετικέτες