Μεταδοτικότητα και ευαισθησία στη μετάδοση της νόσου COVID-19 σε παιδιά και εφήβους σε σύγκριση με τους ενήλικες: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

Βρέθηκαν 18 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης : 9 μελέτες ιχνηλάτησης, 8 μελέτες διαλογής (screening) γενικού πληθυσμού και μια συστηματική ανασκόπηση.  Η μετα-ανάλυση των μελετών ιχνηλάτησης ανέδειξε πως ο συγκεντρωτικός σχετικός κίνδυνος να αποτελεί κάποιος ενδεχόμενη επαφή νοσούντος ο ίδιος με φορεία του ιού στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, υπολογίζεται στο 0,44% (CI 0,29%-0.69%) με σημαντική όμως ετερογένεια (63%).  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια συστηματικής ανασκόπησης που αφορούσε τη διασπορά ανάμεσα σε μέλη νοικοκυριών με κρούσμα COVID-19, οι 3 από τις 31 περιπτώσεις (10%) προήλθαν από παιδί σαν αρχικό περιστατικό, ενώ και μια μελέτη ιχνηλάτησης σε σχολικό πληθυσμό κατέληξε σε πολύ χαμηλή πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από παιδιά και διδάσκοντες.  Ιδιαίτερα ετερογενή και ακατάλληλα για μετα-ανάλυση θεωρήθηκαν τα δεδομένα των μελετών που αφορούσαν τη διαλογή (screening) γενικού πληθυσμού.

Μεγάλες μελέτες από την Ισλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία καθώς και μια μελέτη από έναν δήμο της Ιταλίας ανέδειξαν αξιοσημείωτα χαμηλό επιπολασμό του SARS-CoV 2 σε πληθυσμούς παιδιών και νέων. Άλλες ωστόσο με προέλευση τη Στοκχόλμη, την Αγγλία και κάποιους Ελβετικούς και Γερμανικούς δήμους δεν ανέδειξαν διαφορές του ίδιου μέτρου ανάμεσα σε πληθυσμούς παιδιών και ενηλίκων.

Συμπερασματικά, με βάση τις προκαταρκτικές διαθέσιμες ενδείξεις εκτιμάται πως παιδιά και νέοι εμφανίζουν χαμηλότερη ευαισθησία στον SARS-CoV 2 με 56% χαμηλότερες πιθανότητες για φορεία μετά από έκθεση. Υπάρχουν ακόμα ισχνές ενδείξεις πως τα παιδιά και οι νέοι διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στη μετάδοση του ιού μέσα στο γενικό πληθυσμό. Η παρούσα μελέτη δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μολυσματικότητα των παιδιών.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Κατερίνα Αντωνίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Π.Κ., υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ).

Δημήτριος Λεμπιδάκης, Ειδικευόμενος Ιατρός Καρδιολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Στο ΕΣΥ 365 ιδιώτες γιατροί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Τη δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Τρία μέτρα για τον κορονοϊό εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην κυβέρνηση

Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ(ΚΑ)

H ομοιοστασία του Καλίου στο άνθρωπο είναι ουσιώδης για τη κατάλληλη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ειδικά της καρδιακής ηλεκτρικής σταθερότητας....

Ετικέτες