5 εν περιλήψει οδηγίες για τα αντιυπερτασικά ACEI/ARBs εν καιρώ πανδημίας Covid-19

Υπάρχει πολλή συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τη χορήγηση των αντιυπερτασικών ACEI/ARBs και τη λοίμωξη από τον νέο ιό SARS-CoV-2.

Επί του παρόντος, απ’ όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες, δίνεται η σύσταση στους   υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν ACEI/ARBs  και έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη COVID-19, να μη διακόψουν την αγωγή τους.

Οι γνώσεις που υπάρχουν σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 και  τον αποκλεισμό του συστήματος ρενίνης- αγγειοτενσίνης (Renin – Angiotensin – System, RAS) διαρκώς εμπλουτίζονται.  Έως ότου διαλευκανθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί, και θα διαλευκανθούν, οι συστάσεις για τη χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων ACEI/ARBs έχουν ως εξής:

1. Σε μη επιμολυνθέντες  ασθενείς και σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δεν υπάρχει επί του παρόντος βάσιμος λόγος διακοπής των φαρμάκων που αποκλείουν το σύστημα  RAS.

2. Σε υγιή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την  προφυλακτική χορήγηση φαρμάκων που αποκλείουν το σύστημα RAS.

3. Εάν υπάρχει ανησυχία των ασθενών  για αυξημένη επιμόλυνση λόγω λήψης  ACEIs ή ARBs,  θα μπορούσαν προσωρινά να αντικαταστήσουν την αγωγή μ’ έναν άμεσο αναστολέα της ρενίνης.

4. Οι υπερτασικοί ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, που λαμβάνουν αναστολείς RAS, πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους.

5. Οι  υπερτασικοί ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς RAS,  με εμπύρετο και  συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, χρήζουν στενής παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και της νεφρικής λειτουργίας. Συνιστάται διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μόνο επί κλινικών ενδείξεων.

Βιβλιογραφία:

COVID-19 and Renin Angiotensin Blockers: Current Evidence and Recommendations. Circulation. 2020 Apr 13.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΗ τεχνική οδηγία του ΠΟΥ για το ποδήλατο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες