Περιβαλλοντικές συνθήκες και COVID-19


Έως τώρα έχει αναφερθεί η ανίχνευση του ιού σε διάφορα υλικά καθώς και η παρουσία αυτού σε επιμολυνθέντες χώρους πχ θάλαμοι νοσηλείας ασθενών COVID-19.
Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο χρόνο επιβίωσης του ιού SARS-CoV- 2 σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.


Α. Εκτίμηση επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές θερμοκρασίες


Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στους 4 ° C, αλλά και αρκετά ευαίσθητος στη θερμότητα. Σε θερμοκρασία 70 ° C, ο χρόνος απενεργοποίησης του ιού μειώνεται σε 5 λεπτά.

Β. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες

  1. Εκτυπωμένο χαρτί και λοιπά χαρτομάντηλα (tissue papers): Μετά από επώαση 3 ωρών δεν εντοπίζεται ο ιός.
  2. Επεξεργασμένες ξύλινες και υφασμάτινες επιφάνειες: Παραμονή του ιού σε έως 2 ημέρες.
  3. Η παραμονή του ιού είναι πιο παρατεταμένη σε λείες και ομαλές επιφάνειες: Γυαλί και χαρτονομίσματα έως 4 ημέρες, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό έως 7 ημέρες.
  4. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ανίχνευση του ιού σε μολυσματικά επίπεδα, στην εξωτερική επιφάνεια χειρουργικής μάσκας 7 μέρες μετά τον αποικισμό από τον ιό (~ 0,1% της αρχικής επιμόλυνσης).

Γ. Χρόνος επιβίωσης του SARS-CoV-2 μετά από χρήση απολυμαντικών.


Δεν ανιχνεύθηκε ιός σε μολυσματικά επίπεδα μετά από επώαση 5 λεπτών σε θερμοκρασία δωματίου (22 ° C) με εξαίρεση την επώαση με σαπούνι χειρός. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι ο SARS-CoV-2 επιβιώνει σ’ ένα ευρύ φάσμα τιμών pH σε θερμοκρασία δωματίου (pH 3-10). Εν κατακλείδι, ο ιός είναι σταθερός σε ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά είναι και ευαίσθητος στις συνήθεις μεθόδους απολύμανσης.

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες