Πως Πρέπει Να Αντιμετωπίσουμε Τους Ασθενείς Με Μέτρια Μεικτή Αορτική Νόσο Και Διατηρημένο Κλάσμα Εξωθήσεως ?

Πως Πρέπει Να Αντιμετωπίσουμε Τους Ασθενείς Με Μέτρια Μεικτή Αορτική Νόσο Και Διατηρημένο Κλάσμα Εξωθήσεως ?

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο JAHA στις  24/3/20  μελετήθηκαν 862 ασθενείς (56,8% άνδρες ) που έπασχαν από μέτρια μεικτή νόσο αορτής και  357 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν φαρμακευτικά ενώ 505 χειρουργήθηκαν. Ήταν ασθενείς με καλό κλάσμα εξωθήσεως της Αριστερής κοιλίας  και λειτουργική ικανότητα κατά NYHA κυρίως Ι-ΙΙ (83,5% και 84,6% αντίστοιχα )

Αυτή  είναι μια ομάδα ασθενών που δεν έχει μελετηθεί καλά, που δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση τους  .Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν , μέση παρακολούθηση 5,6 έτη (25ο-75ο εκατοστημόριο, 1,8-9,4). Η μέση παρακολούθηση στούς ασθενείς που επιβίωσαν  ήταν 8.4 χρόνια (25ο-75ο εκατοστημόριο, 2.8-10.7)   και 4.0 έτη (25ο-75ο εκατοστημόριο, 1.5-7.2) σε ασθενείς που απεβίωσαν  κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κατά την διάρκεια παρακολούθησης 68.1% απεβίωσαν στην ομάδα που αντιμετωπίστηκε φαρμακευτικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που χειρουργήθηκε ήταν 35,2 %, (p<0,001).

Ενδιαφέρον είναι ότι οι ασθενείς με PG>45 mm Hg  είχαν την χειρότερη πρόγνωση

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την κακή πρόγνωση αυτών των ασθενών και ότι  μπορεί να δικαιολογηθεί η πρώιμη επέμβαση σε αυτούς τους ασθενείς αφού βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση.

Κλινικά  μηνύματα

Τι είναι νέο?

Η μικτή νόσος της  αορτικής βαλβίδας (που ορίζεται ως ταυτόχρονη παρουσία τουλάχιστον μέτριας στένωσης της αορτής και παλινδρόμηση) αν αφεθεί χωρίς θεραπεία  σχετίζεται με κακή πρόγνωση ακόμα και με την παρουσία κανονικού κλάσματος εξωθήσεως της ΑΚ .

Ποιες είναι οι κλινικές επιπτώσεις;

Δεδομένου ότι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας βελτιώνει δραματικά την επιβίωση ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, μπορεί να δικαιολογηθεί η έγκαιρη παρέμβαση σε ασθενείς με μικτή νόσο της  αορτικής βαλβίδας.

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.014591

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πως θα βελτιωθούν οι μεταμοσχέυσες στην Ελλάδα- Διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ώθηση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις επιχειρεί να φέρει η διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιακή υγεία

Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης...

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με...

Ετικέτες